Symboler i kirken – hvordan der arbejdes med symboler i kirken og på kirkegården 

Kort beskrivelse af forløbet

Eleverne undersøger og taler om symboler på kirkegården og i kirken. De kristne symboler er knyttet til arbejdsområdet i kirken. Symbolerne bærer betydning og mening fra kristendommen og bibelens budskab, som har betydning for mange mennesker. Eleverne taler med forskellige medarbejdere (fx graver, præst, kirke- og kulturmedarbejder, kordegn, organist, sognemedhjælper) om deres arbejdsopgaver, og hvordan de arbejder med symboler, og hvilken betydning de mener, det har for dem, der kommer i kirken og på kirkegården.  

Matematik

Mellemtrin 

På skolen, på kirkegården, kirken. 

8 lektioner

  • Efter 6. klassetrin 

    Kristne udtryk: 

    • Eleven kan redegøre for betydninger af centrale symboler, ritualer, musik o g salmer. 

    • Eleven har viden om udlægning er af symboler, ritualer, musik og salmer. 

  • Efter 6. klassetrin 

    • Eleven kan beskrive forskellige menneskers karriereforløb  

    • Eleven har viden om variation af karriereforløb 

    • Eleven har viden om arbejdsliv og deres betydning for mennesker. 

  • Læreren kontakter kirken for at lave en aftale med gerne tre repræsentanter for forskellige medarbejdergrupper om besøg af eleverne. Og at eleverne gerne vil undersøge symboler på kirkegården.

    Læreren introducerer forløbet og dets formål for medarbejderne. Dels fokus på symboler, dels fokus på kirken som arbejdsplads.

    Læreren beder medarbejderne fortælle eleverne om deres arbejde. i lektion 3 finder I en række inspirationsspærgsmål I kan bruge.

    Læreren forbereder også medarbejderen på, at eleverne kan spørge om de må fotodokumentere deres besøg, fx ved at tage et billede af medarbejderen og nogle af de symboler vedkommende bruger/har.

  • Eleverne arbejder med de kristendomsfaglige temaer: Symboler og centrale grundbegreber i kristendommen. Eleverne får indsigt i kristendommens symboler, tradition og historie og får også indsigt i, hvilke medarbejdergrupper, der beskæftiger sig med symboler, tradition og historie i en dansk sammenhæng. Kristendommens symboler har en fremtrædende rolle i kirken og på kirkegården og er omdrejningspunkt for kirkens arbejdsopgaver, og dermed for kirken som arbejdsplads.

    Arbejdslivsperspektivet i forløbet giver elever indsigt i, hvordan kirkens medarbejdere arbejder med symboler og det eksistentielle nærvær. Eleverne får på den måde indsigt i, hvordan de symboler, man arbejder med i kristendom, bruges og har betydning i ’den virkelige verden’, som er kirken som arbejdsplads. Dette kan bidrage til elevers oplevelse af mening med kristendomsfaget og åbne deres horisont for at der findes mange forskellige jobs i kirken. Det at eleverne møder konkrete symboler og medarbejderes fortællinger om deres arbejde bl.a. med symboler, kan bidrage til at eleverne opnår en bedre forståelse af det faglige indhold, og at de husker det faglige indhold om symboler bedre.

  • 3. lektion
    Præsentation – medarbejdere i kirken

    4.+5.+6. lektion
    Arbejdsark til lektionerne

Oversigt over lektioner

  • 1. lektion

    Introduktion til forløbet om symboler 

    Hvad karakteriserer et symbol 

    Gruppearbejde om kristne symboler 

  • 2. lektion

    Forberedelse af elevernes besøg på kirkegården og kirken 

    Hvordan færdes man på kirkegården og i kirken 

    Gruppearbejde med frosne figurer om normer for opførsel 

  • 3. lektion

    Forberedelse af elevernes besøg på kirkegården og kirken 

    Kirken er en arbejdsplads med forskellige medarbejdergrupper – som bl.a. arbejder med symboler 

    Læreren præsenterer forskellige medarbejdere ved kirken 

    Eleverne forbereder spørgsmål til medarbejdere - gruppearbejde 

  • 4. + 5. + 6. lektion

    Besøg på kirkegården og kirken 

    Samtale med medarbejdere om deres arbejde og brug af symboler 

    Undersøgelse af symboler, ord og gravsteder 

  • 7.+ 8. lektion

    Bearbejdning af besøget ved kirken tilbage på skolen 

    Hvilke symboler mødte vi, hvordan arbejder medarbejderne med symboler og hvilke betydninger har symbolerne for dem der kommer i kirken og på kirkegården 

    Kreativ planche om symboler og hvad medarbejderne holder af i deres arbejde – gruppearbejde  

    Fernisering af plancher – for klassen  

    Afrunding – hvad har vi fået indsigt i. 

1. lektion: Introduktion

Læreren præsenterer forløbet for eleverne:

I kirken arbejder man med symboler og menneskers liv på forskellige måder. Her skal vi se på symboler og inskriptioner i kirken og på gravsteder for at få indsigt i og viden om kristendommen og bibelens budskab, tradition og historie.

Vi skal lære symboler i kirken og på kirkegården at kende, og hvordan man i kirken som arbejdsplads arbejder med symbolerne. Vi kommer til at møde forskellige ansatte i kirken som fortæller om, hvordan de arbejder med symboler.

Man kan sagtens besøge en kirkegård selvom man tilhører et andet trossamfund eller ikke er troende. Man bliver ikke kristen af det. Vi besøger kirken for at se noget af den danske kultur, tradition og historie. Kirken er også en samfundsinstitution. Vi har fx et ministerium for kirken, der laver love og rammer for kirkens arbejde, ansatte, bygninger og jordbesiddelser. Men kirken kan ikke bestemme over staten eller samfundet. Kirken fylder noget i mange menneskers liv i Danmark, det er der de bliver døbt, konfirmeret, gift, og begravet. Mange kommer på kirkegården for at besøge et gravsted.

Hvad karakteriserer et symbol?

Læreren fortæller, at inden vi går i gang med gruppearbejdet skal vi tale om, hvad et symbol er.

Et symbol er noget konkret, en ting, en afbildning, der også har en billedlig betydning/henviser til en fortælling/et større budskab end det tingen/billedet forestiller.

Læreren fremviser nogle forskellige fysiske symboler, som denne sender rundt i klassen. En glasengel, et kors, et hjerte, et fanhalstørklæde fra en fodboldklub, Dannebrog, mærkevare som læreren ved at klassen interesserer sig for. Klassen drøfter, hvordan disse ting er symboler.

Gruppearbejde

Læreren laver 6 grupper

På 6 forskellige borde laves stationer, hvor eleverne skal arbejde med symboler. På hver station ligger der et billede af et elevark med spørgsmål.

Grupperne skiftes I til at besøge stationerne og drøfte spørgsmålene. Læreren ringer med en mini-kirkeklokke, når de skal skifte station.

6 elevark med billede af hhv. kors, stjerne, kirkeskib, engle, lys, duer. Hvert ark bærer spørgsmålene:

• Hvad forestiller billedet af symbolet?

• Hvilken anden betydning henviser symbolet til?

• Nedskriv stikord til den historie symbolet henviser til

Læreren laver en underviserstation, som eleverne kan konsultere i deres arbejde med symbolerne. Her er klassens bøger om kristendom og religion, bibelen. Og de kan også konsultere læreren som bevæger sig rundt mellem stationerne.

Læreren beslutter, hvor eleverne skal tage notater til arbejdet.

Underviserstation 

Læreren laver en underviserstation, som eleverne kan konsultere i deres arbejde med symbolerne. Her er klassens bøger om kristendom og religion, bibelen. Og de kan også konsultere læreren som bevæger sig rundt mellem stationerne. 

Læreren afrunder lektionen med at gennemgå symbolerne ét ad gangen ud fra gruppernes input. Læreren fortæller, at de nu snart er klar til at gå på opdagelse efter symboler i kirken og på kirkegården. 

2. lektion: Forberedelse af elevernes besøg på kirkegården og i kirken

Læreren introducerer eleverne til hvad en kirkegård er og andre bisættelsesformer.

Læreren taler med eleverne om, at kirkegården og kirken er et særligt sted, som kalder på en respektfuld opførsel. Og introducerer til gruppearbejde. i Gruppearbejdet skal eleverne lave “Frosne figurer”.

Frosne figurer:

Eleverne skal ‘fryse’ i positioner der illustrerer et vigtigt aspekt af det faglige emne, som her er opførsel på kirkegården og/eller i kirken.

Gruppearbejde

Hvordan færdes man “symbolsk”?

Andægtighed og opførsel på kirkegården og i kirken – frosne figurer

Grupper a 5-6 personer

Eleverne arbejder i grupper med at skabe Frosne figurer der illustrerer hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige måder at opføre sig og færdes på, på kirkegården og i kirken. Halvdelen af grupperne skaber en figur der illustrerer en hensigtsmæssig opførsel og færden og halvdelen af grupperne skaber en figur der illustrerer en uhensigtsmæssig opførsel og færden på kirkegården og i kirken.

Drøft hensigtsmæssige eller uhensigtsmæssige måder at opføre sig på på kirkegården og/eller i kirken – alt efter hvilken opgave jeres gruppe har.

Vælg en af disse måder ud. Find ud af hvordan I vil illustrere den som en frossen figur. Lav figuren.

Når I har vist jeres figur for klassen, så skal I forklare/begrunde for klassen, hvorfor I har valgt denne figur. Hvorfor er den måde at opføre sig på på kirkegården og/eller i kirken, som jeres figur illustrerer, hensigtsmæssig eller uhensigtsmæssig?’

Gør jer klar til at vise og begrunde jeres figur.

Præsentationer af frosne figurer om normer for opførsel på kirkegården / kirken.

Eleverne viser gruppevis deres frosne figurer og begrunder hvorfor de har valgt denne figur. Hvorfor er den måde at opføre sig på på kirkegården og/eller i kirken, som deres figur illustrerer, hensigtsmæssig eller uhensigtsmæssig?

Efter præsentationerne kan der være en drøftelse, hvor de andre elever kan stille spørgsmål eller diskutere det som de frosne figurer illustrerer og begrundelserne herfor.

Fælles opsamling:

• Læreren drøftelse med eleverne, hvilke normer for opførsel på kirkegården og i kirken de nu identificeret. Læreren kan notere på tavlen, eventuelt organiseret med inspiration fra nedenstående inspirationsramme.

• Læreren drøfter med eleverne, hvad de synes om disse normer for opførsel? (dette kan give anledning til at drøfte at det man gør/den måde man opfører sig på kan rumme en større betydning).

Inspirationsramme til læreren

Normer for at færdes på kirkegården/i kirken

Kirken, kirkegården og gravsteder er omgærdet med respekt og andægtighed. Det er et sted hvor mennesker kommer i forbindelse med store begivenheder i livet og tænker over store livsemner.

Derfor skal man færdes nogenlunde roligt og stilfærdigt i kirken og på kirkegården. Det betyder, at man ikke må råbe og løbe. Man må ikke gå ind på andres gravsteder uden at få lov af kirkegårdspersonalet. Men man må gerne kigge på gravene.

Der kommer også mange mennesker på kirkegården, som bare nyder at være der for at få et afbræk i hverdagen, uden nødvendigvis at tænke over store livsemner, men bare for at få en pause.

Samlet set er kirken, kirkegården og gravsteder omgærdet med respekt og andægtighed. Det har flere årsager, både kulturelle, religiøse og historiske.

1. Religiøs betydning

Kirken har traditionelt set været et helligt sted for gudstjenester, bøn og

ritualer som dåb, bryllup og begravelse. I mange religioner, især i kristen-

dommen, forstås kirken som et sted, hvor man møder gud. Derfor er det et sted, der fortjener respekt og ærbødighed. Kirkegården anses for at være et helligt område, hvor de døde hviler, og det er et sted for eftertanke og bøn. Det skal andre mennesker respektere ved deres stille og rolige opførsel.

2. Ære for de døde

Kirkegården er et sted, hvor mennesker, som vi har kærlighed og respekt for, er begravet. At vise respekt og ærbødighed på kirkegården er en måde at ære de afdøde og vise respekt for deres liv. Mange mennesker ser gravsteder som steder, hvor de kan mindes deres kære og opretholde en forbindelse med dem.

3. Historisk og kulturel betydning

Kirkegårde og gravsteder rummer ofte historiske spor. På mange kirkegårde findes gravsten og monumenter, der kan være flere hundrede år gamle og fortæller om samfundets historie, de mennesker, der har levet der, og deres livsforhold. Dette giver også et kulturelt aspekt til, hvorfor man behandler disse steder med respekt – de er vidnesbyrd om vores forfædre og den historie, vi er en del af.

4. Symbolik

Kirken og kirkegården symboliserer overgangen fra liv til død. I mange kulturer og religioner er der en forståelse af, at dødens mysterium kræver respektfuld adfærd. Derfor er kirkegårde steder for refleksion og stilhed, hvor man kan bearbejde tab og sorg. Det er et sted for ro og fred, hvor man som besøgende viser respekt for både de døde og de efterladte.

5. Fællesskab og tradition

At vise respekt for kirken, kirkegården og gravsteder er en del af en fælles

tradition, der er dybt forankret i mange samfund. Traditioner om begravelser og gravsteder hjælper med at bevare samfundets bånd og minder om de, vi har mistet. Det at behandle disse steder med respekt er en måde at opretholde disse sociale og kulturelle bånd.

Samlet set er kirken, kirkegården og gravsteder omgærdet med respekt og

ærbødighed, fordi de repræsenterer både en religiøs og kulturel forståelse af liv og død. De er steder for refleksion, forbundet med både tro og historie, og de rummer symbolik om vores forhold til de afdøde og vores eget liv.

3. lektion: Medarbejdere ved kirken

Læreren taler med eleverne om at kirken er en arbejdsplads. At de nu skal have et fokus på hvem der arbejder ved kirken, hvordan de arbejder med symboler, og at klassen senere skal besøg kirken og kirkegården.

Læreren præsenterer eleverne for kirkens medarbejdere:

  • Hvad laver hhv. en præst, en graver, en kirke- og kulturmedarbejder, kordegnen, en organist, kirke- og kulturmedarbejder, kirketjener?

  • Er der nogle elever, der har mødt nogle af medarbejdergrupperne og i hvilken sammenhæng?

Her kan i finde slidemateriale med slides for hver profession.

Lærerens aftale med kirkens medarbejdere (ideelt set tre)

Læreren kontakter kirken for at lave en aftale med gerne tre repræsentanter for forskellige medarbejdergrupper om besøg af eleverne. Og at eleverne gerne vil undersøge symboler på kirkegården. 

Læreren introducerer forløbet og dets formål for medarbejderne. Dels fokus på symboler, dels fokus på kirken som arbejdsplads.  

Læreren beder medarbejderne fortælle eleverne om deres arbejde ud fra bl.a. nedenstående spørgsmål/temaer: 

  • Hvad er din stilling? 

  • Hvad er dine arbejdsopgaver? 

  • Hvor foregår dine arbejdsopgaver henne? 

  • Hvad er din uddannelse og din vej hen til dette job? 

  • Hvordan er det at arbejde et sted, hvor der kommer nogle mennesker der rigtig glade og nogle mennesker der er rigtig kede af det? 

  • Hvordan er at det at arbejde med mennesker i alle aldre - både babyer og gamle og aldre midt imellem? 

  • Hvilke symboler bruger du i dit arbejde? Og hvordan ønsker du, at de får betydning for dem, der kommer i kirken og på kirkegården? (En præst, der giver glasengel eller glashjerte til dem hun har samtale med, og som de kan have i lommen og holde om, for at skabe ankerfølelse og trøst i svære situationer, til at mærke fysisk nærvær af noget større end mig. Nogle vil gerne i gang med at bede, men ved ikke hvordan, og en begyndelse kan være at tage glasenglen/hjertet i hånden. En graver dækker gravene med gran op til jul, nogle former kors af granen, og bruger julens symboler på arbejde (gran er julens pynt, og dermed genopstandelsens symbol). Og sætter lys op. 

  • Hvilket tøj har du på og hvordan hænger det sammen med arbejdsopgaverne? 

  • Hvordan er det at arbejde på tidspunkter hvor mange andre har fri? Hvilke muligheder giver det dig? Hvilke ulemper kan der være? 

  • Hvad er du glad for i dit arbejde? 

Læreren forbereder også medarbejderen på, at eleverne kan spørge om de må fotodokumentere deres besøg, fx ved at tage et billede af medarbejderen og nogle af de symboler vedkommende bruger/har. 

Læreren taler med eleverne om, om hvad de bliver nysgerrige på at vide mere om ift. medarbejderens arbejde med symboler, og deres arbejde i kirken i det hele taget.  

Læreren fortæller eleverne hvilke medarbejdergrupper de konkret skal møde i kirken på besøget ved kirken. 

Læreren fortæller eleverne, at når de kommer tilbage på skolen skal de skal bruge den viden, de oplevelser og det de hører gennem besøget til at lave en planche om de tre medarbejderes arbejde og hvordan de bruger symboler. 

Gruppearbejde

Læreren taler med eleverne om, om hvad de bliver nysgerrige på at vide mere om ift. medarbejderens arbejde med symboler, og deres arbejde i kirken i det hele taget.

Læreren fortæller eleverne hvilke medarbejdergrupper de konkret skal møde i kirken på besøget ved kirken.

Læreren fortæller eleverne, at når de kommer tilbage på skolen skal de skal bruge den viden, de oplevelser og det de hører gennem besøget til at lave en planche om de tre medarbejderes arbejde og hvordan de bruger symboler.

Eleverne skal nu gruppevist udarbejde spørgsmål, de gerne vil stille til de forskellige medarbejdere.

Spørgsmålene medbringes til besøget i kirken og på kirkegården.

Læreren taler med eleverne om, at de kan spørge om de må fotodokumentere deres besøg, fx ved at tage et billede af de medarbejdere de møder. Og at de kan tage fotos af symboler og inskriptioner, gravstene på kirkegården og i kirken.

4.+5.+6. lektion: Elevernes besøg på kirkegården og kirken

Besøget kan veksle mellem, at eleverne hører et kort oplæg fra en af medarbejderne, dels med fokus på symboler og inskriptioner, dels med fokus på deres arbejde ved kirken

(læreren understøtter medarbejderens fortælling om sit arbejdsliv med fokus på de nævnte spørgsmål og elevernes supplerende spørgsmål).

Og mellem at eleverne har en opgave, de kan løse ved at gå rundt på kirkegården i mindre grupper.

Hepå hjemmesiden kan du hente tre arbejdsark som eksempler på hvad eleverne kan arbejde med

Arbejdsark: Symboler på kirkegården

Arbejdsark: Ord på kirkegården

Arbejdsark: Undersøgelse af en gravsten

Hent arbejdsarkene her:

7+8 lektion: Elevernes bearbejdning af besøget ved kirken tilbage på skolen

Læreren introducerer: Nu har vi været på besøg ved kirken og set symboler og talt med medarbejdere. Vi skal nu arbejde med vores oplevelser.

Kreativ planche:

Nu skal hver gruppe lave en kreativ planche over de tre medarbejdere om:

Hvad laver de tre medarbejdere?

Hvilke symboler arbejder de med og hvorfor?

Hvad holder medarbejderne af i deres arbejde?

Fernisering, eleverne viser deres plancher. Læreren knytter faglig viden til/uddyber symbolernes betydning hvis nødvendigt.

Afrunding på forløbet

Læreren drøfter med eleverne afslutningsvist:

Hvad har vi samlet set fået at vide om, hvad medarbejderne i kirken og på kirkegården holder af i deres arbejde?

Hvad tænker I man skal være god til når man arbejder ved kirken (til læreren: fx være god til at lytte, at kunne rumme menneskers glæde og sorg, at kunne holde til at blive forstyrret i sit arbejde, respekt for at mennesker er forskellige og reagerer forskelligt i forskellige situationer, have overblik og struktur, kunne samarbejde med mange forskellige slags mennesker).

Til læreren: Man skal fx være god til at lytte, at kunne rumme menneskers glæde og sorg, at kunne holde til at blive forstyrret i sit arbejde, respekt for at mennesker er forskellige og reagerer forskelligt i forskellige situationer, have overblik og struktur, kunne samarbejde med mange forskellige slags mennesker. 

Brainstorm

Læreren laver en brainstorm med eleverne ud fra disse

fire spørgsmål

1. Hvilke medarbejdere har vi besøgt?

2. Er der nogle medarbejdere kirken, vi ikke har besøgt?

3. Hvilke symboler går igen/ser vi mange gange på gravsten? Og kirken?

4. Hvordan arbejder medarbejderne med symboler? Og hvorfor gør de det på den måde? Hvilke betydninger tænker de at det har for dem, der kommer i kirken og på kirkegården, og som de har samtaler med?

Link til dem der har inspireret forløbet 

Skole-Kirke-Samarbejdet i Sydthy, Thisted og Morsø provstier: HJEMMEUNDERVISNING - Symboler på kirkegården