Den klimavenlige skole – vand, varme og teknologi
Kort beskrivelse af forløbet – Fra Åben virksomhed
At give eleverne en teoretisk og praktisk indsigt i vand og varme og i, hvordan man beregner forbrug af begge dele med udgangspunkt i deres egen skole. At eleverne kommer med konkrete forslag til, hvordan deres egen skole kan blive mere klimavenlig med inspiration fra undervisningen og besøg fra en VVS-installatør.
Biologi, fysik/kemi, geografi og matematik
Udskoling
På skolen og besøg af VVS-installat
Ca. 12 - 14 lektioner
Efter virksomhedsbesøget
Efter virksomhedsbesøget er der fokus på, at eleverne får fastholdt deres faglige erfaringer og viden. For at åbne elevernes horisont om uddannelse, job og arbejdsliv kan dette med fordel suppleres med en fælles drøftelse af disse spørgsmål:
Hvad fortalte VVS-installatøren om sine arbejdsopgaver? Hvilke forskellige dimensioner er der i arbejdet (fx teknisk kunnen, samarbejde, kommunikation med kunder og andre fagpersoner, planlægning, virksomhedsledelse hvis VVS-installatøren er selvstændig, lærlingeansvarlig)?
Hvordan bidrager VVS-installatøren gennem sit arbejde til bæredygtighed og grøn omstilling?
Hvad fik vi at vide om, hvem VVS-installatøren samarbejder med i sit arbejde? Om og hvad de samarbejder om?
Hvad hørte vi om VVS-installatørens vej til sit nuværende job? Og hvad holder af denne af i sit nuværende job?
Hvad skal man være god til i VVS-installatørens job?
Inspirationsramme til læreren
Tænk spørgsmålene fra 'Efter virksomhedsbesøg' ind i din og virksomhedens forberedelse. Det er vigtigt, at læreren i samarbejde med virksomheden forud for besøget overvejer og drøfter, hvordan besøget kan give eleverne indsigt i disse spørgsmål.
Fokus er horisontudvidelse
I drøftelsen efter virksomhedsbesøget er det en pointe at få øje på, at der er mange forskellige arbejdsopgaver i jobbet som VVS-installatør og at jobbet, som mange andre, indebærer mange forskellige funktioner og roller som man måske først får øje på når man kender lidt mere til arbejdsopgaverne og medarbejderen. Fx skal man både have teknisk faglig viden og kunnen, kunne strukturere en arbejdsdag og kommunikere med forskellige kunder og samarbejdspartnere. Og at der kan være mange veje frem til et job.
Det er en vigtig pointe, at eleverne ikke skal slutte af med at tage stilling til eget uddannelses- eller job ønske. Fokus er at udvide elevernes mulighedshorisont om uddannelse, job og arbejdsliv.