Kroppens rejse
Kort beskrivelse af forløbet – Fra Åben virksomhed
I takt med, at vi mennesker bliver ældre, gennemgår vores krop en udvikling – men hvad sker der egentlig helt konkret med kroppen, når vi bliver ældre?
I dette forløb, der er udviklet til 3.-4. klasse i N/T faget, dykker eleverne ned i den rejse, vores krop gennemgår gennem livet. De tegner og taler om menneskets anatomi, lærer, hvordan livsstil kan påvirke kroppen og får en forståelse for, hvad der sker med kroppen, når vi bliver ældre; hvordan påvirkes vores sanser for eksempel? Hvorfor er det vigtigt, at man bliver ved med at dyrke motion og er aktive gennem hele livet? Og hvad er de synlige tegn på aldring?
Som en vigtig del af forløbet besøger klassen et plejecenter, hvor eleverne får mulighed for at møde og interviewe stedets ældre beboere og høre om, hvordan det er at bo på et plejecenter. De får også lov at snakke med plejehjemmets ansatte, som fortæller om, hvilke behov de ældre har for hjælp og hvorfor.
Natur/teknologi
Indskoling + Mellemtrin
På skolen og besøg på plejehjem,
ca. 6 lektioner
Efter virksomhedsbesøg
Efter virksomhedsbesøget er der fokus på, at eleverne udvikler et aktivitetsprogram og repeterer fakta og begreber fra forløbet. For at åbne elevernes horisont om uddannelse, job og arbejdsliv kan forløbet med fordel rundes af med en fælles drøftelse af disse to spørgsmål:
Hvad er vigtigt, når man arbejder med gamle mennesker og deres krop?
Hvad skal man være god til?
Inspirationsramme til læreren
Tænk spørgsmålene fra ’Efter virksomhedsbesøg’ ind i din og virksomhedens forberedelse. Her definerer vi det at ‘arbejde med andres kroppe’ som, at man i jobbet har fysisk kontakt med et andet menneske.
Fokus er horisontudvidelse
I drøftelsen efter virksomhedsbesøget er det en pointe at få øje på de forskellige ansatte. Fx sygeplejerske, fysioterapeut, social- og sundhedshjælper. Det er også en pointe at få så mange arbejdslivsdimensioner frem som muligt.
Fx indebærer det at arbejde som social- og sundhedshjælper på et plejehjem
at være opmærksom på beboerens krop og velbefindende hver dag for at kunne observere forandringer som fx kan være tegn på sygdom.
at lave aktiviteter for forskellige beboere, herunder ældre med funktionsnedsættelse
at kunne tale med beboere om at være med i aktiviteter, som de måske ikke tror de kan overkomme
Det er ydermere en pointe, at eleverne ikke skal slutte af med at tage stilling til eget uddannelses- eller job ønske. Fokus er at udvide elevernes mulighedshorisont om uddannelse, job og arbejdsliv.